Animale la birou

caine la birou

Stresul şi nivelul crescut de anxietate la birou sunt doar două exemple de probleme amplificate de virusul SARS-COV2. Lucrul de acasă poate favoriza existenţa acestor probleme, care au devenit din ce în ce mai prezente în vieţile noastre. Pe lângă productivitatea scăzută, sănătatea psihică a angajaţilor poate deveni o problemă reală atât pentru aceştia, cât şi pentru angajatori.

Una dintre cele mai bune soluţii care poate ajuta la combaterea problemelor create de stres şi anxietate este să identificăm acele lucruri din viaţa noastră care ne revitalizează şi să acţionăm în acest sens. Pentru majoritatea oamenilor, animalele de companie reprezintă un sprijin emoţional considerabil, o punte de legătură între vremurile grele în care trăim şi fericirea pe care micii blanoşi o pot produce din iubirea lor necondiţionată.

Fiind absorbiţi de proiecte, deadline-uri, task-uri interminabile sau alte probleme care necesită timp şi o foarte mare atenţie, este uşor să uităm de faptul că mintea umană are nevoie de câte o pauză pentru a se redresa. Animalele de companie funcţionează asemenea unui ceas deşteptător, care scoate sunete ciudate pentru a-ţi aminti că este timpul pentru o pauză în care să te deconectezi de la orice faci în momentul respectiv. Râsul şi pozitivitatea sunt la fel de contagioase ca stresul şi negativismul, doar că au mult mai multe beneficii, precum moralul ridicat şi o comunicare mai eficientă.

Vezi şi ce este interzis să faci la birou

Top 5 beneficii ale aducerii animalelor la birou

  1. Funcţionează ca nişte bureţi – absorb stresul şi anxietatea
  2. Previn suprasolicitarea – îţi amintesc de pauza necesară
  3. Facilitează comunicarea – îmbunătăţesc atât relaţiile între angajaţi, cât şi pe cele dintre angajaţi şi şefi
  4. Crează un mediu plăcut – pozitivitatea lor este molipsitoare
  5. Constituie un ajutor real– căţeii special dresaţi pot ajuta angajaţii cu disabilităţi sau alte boli, favorizând incluziunea la locul de muncă

Studii cu privire la beneficiile aduse de către animale la birou

În România, acest concept încă nu este atat de popular, deci nu există studii de specialitate care să ateste beneficiile create de animale în mediul în care lucrează românii. În schimb, SUA are nenumărate studii prin care se evidenţiază efectele benefice produse de animale la locul de muncă.

Virginia Commonwealth University

Un studiu făcut de Virginia Commonwealth University din 2012 demonstrează faptul că prezenţa animalelor de companie funcţionează ca un burete care absoarbe stresul şi anxietatea proprietarului. Cercetătorii au mai descoprit faptul că proprietarul care îşi aduce animalul la birou împarte puţin din fericirea pe care i-o oferă micul său companion cu ceilalţi colegi de muncă. Aceştia şi-au arătat entuziasmul faţă de interacţiunea cu „noul coleg”, oferindu-se să îl scoată la plimbare.

Nation Wide şi Human Animal Bond Research Institute

Un alt studiu făcut de Nation Wide şi Human Animal Bond Research Institute dezvăluie faptul că 90% dintre cei care lucrează într-un loc prietenos cu animalele se simt mai conectaţi cu locul de muncă în sine şi cu ceea ce au de făcut, fiind dispuşi chiar să recomande mai departe angajatorul. De asemenea, angajaţii companiilor care au o politică pet friendly tind să aibă o relaţie mai bună cu şefii şi colegii de muncă.

Google

Google, o companie de mare succes, consideră că animalele ar trebui să constituie o parte integrată a culturii companiei, îmbrăţişând ideea de a-şi aduce căţeii la birou. Chiar şi în timpul pandemiei, angajaţii susţin conexiunea omului cu animalele prin diverse forumuri dedicate patrupezilor, menţinându-se astfel legătura între iubitorii de animale care lucrează de acasă, din toate colţurile lumii.

Banfield Pet

Sondajul făcut de Spitalul Banfield Pet, unul dintre cele mai bune spitale atunci când vine vorba de îngrijire veterinară preventivă, a demonstrat faptul că pandemia a întărit conexiunea dintre animalele de companie şi proprietarii acestora. Realizat în 2021, sondajul dezvăluie neliniştile proprietarilor cu privire la cum va arăta viitorul post-pandemic, atunci când cei care lucrează de acasă se vor întoarce în birourile companiilor, lăsându-şi animalele să tânjească după afecţiune în singurătatea căminului. De asemenea, 57% dintre cei chestionaţi au afirmat faptul că se vor întoarce la birourile companiilor cu mare drag, dacă acestea vor adopta o politică pet friendly.

Mental Help America

Research-ul realizat de Mental Help America ne arată ajutorul real pe care animalele îl pot oferi persoanelor bolnave sau cu dizabilităţi:

  • facilitează activitatea fizică şi îmbunătăţesc circulaţia cardiovasculară
  • reduc apariţia bolilor cronice (dispare sentimentul de singurătate, principalul factor care declanşează astfel de boli)
  • există câini speciali pentru oamenii cu diabet care pot simţi schimbarile extreme ale nivelului de insulină din sânge, fapt care îi linişteşte pe stăpâni, simţindu-se în siguranţă
  • pot îmbunătăţi viaţa persoanelor cu dizabilităţi prin ajutorul oferit la diverse probleme de zi cu zi