Ai auzit expresia – Poți muta munții din loc? Așa simt după o tură de alergat, indiferent că este scurtă sau lungă, sau după o sesiune de Cardio. Sunt mai încrezătoare, mai stăpână pe mine și râd excesiv de mult :). Dacă mă gândesc la cifrele din sondajele de mai jos, tind să cred că oamenilor nu le place fericirea.
În cel de-al cincilea sondaj Eurobarometru dedicat sportului și activității fizice se arată – „că 38 % dintre europeni fac un sport sau practică o formă de activitate fizică cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce 17 % fac mișcare mai puțin de o dată pe săptămână. În prezent, până la 45 % dintre europeni nu fac niciodată sport și nu participă niciodată la activități fizice.
Deși situația este stabilă în comparație cu sondajul Eurobarometru din 2017, promovarea continuă a sportului și a activității fizice rămâne, în mod evident, foarte necesară. Sondajul arată, de asemenea, că, în timpul pandemiei de COVID-19, jumătate dintre europeni și-au redus nivelurile de activitate sau chiar au încetat complet mișcarea”. (Sursă: https://romania.representation.ec.europa.eu/news/un-nou-sondaj-eurobarometru-privind-sportul-si-activitatea-fizica-arata-ca-49-dintre-europeni-fac-2022-09-19_ro)
Cel mai mare procent a persoanelor care fac sport în Europa se regăsește în Finlanda, unde 80% dintre adulți fac mișcare cel puțin o dată pe săptămână, Suedia (79%), Danemarca (77%) și Olanda (75%). La polul opus, România este țara cu cei mai puțin sportivi din Europa, cu doar 31% dintre adulți care fac sport în mod regulat. Urmează Ungaria (32%), Polonia (33%) și Slovacia (34%).
Și scuzele sună cam așa:
Nu am timp
Sunt prea obosit/ă, nu mă simt bine etc
Nu găsesc motivație
Din păcate, motivația este doar primul și scurtul imbold pentru orice activitate. Cât despre timp, când sportul devine parte din viața ta, integrarea în rutina zilnică se face rapid și fără prea mari calcule. Sportul merge mână-n mână cu: alimentația, grija față de propria persoană și cu oamenii din jurul nostru.
Chiar dacă pare simplu, nu este. Deloc și pentru Nimeni! 🙂 Nu ai mereu chef, ești obosit sau ai avut o zi proastă, iar dacă aș mai săpa după argumente care să susțină lipsa activității fizice, lista nu ar fi scurtă. Pe mine, sportul m-a schimbat fundamental, mi-a finisat caracterul, m-a disciplinat și m-a învățat să nu renunț. Chiar dacă obosesc, fac o pauză și o iau de la capăt. Sportul este ca și combustibilul, mă ajută să fac față provocărilor de zi cu zi și contribuie semnificativ la dezvoltarea mea personală.
Sportul vine la pachet cu o serie de beneficii, de la cele fizice până la cele psihice. Iată câteva dintre acestea:
- Dezvoltarea abilităților fizice, îmbunătățirea rezistenței, forței
- Ajută la oxigenarea creierului și consecutiv activitatea cerebrală, scăzând astfel riscul de boli psihice
- Contribuie la dezvoltarea abilităților sociale, îmbunătățește capacitatea de a lucra în echipă
- Te învață să-ți gestionezi timpul eficient, să-ți stabilești obiective și te disciplinează
- Reduce stresul și anxietatea
- Îți definește corpul, ajută în procesul de slăbire, iar acest lucru poate duce la o creștere a stimei de sine și a încrederii în sine
- Lucrează cu și pentru tine. Te învață să administrezi pierderile sau câștigurile, te echilibrează
- Te determină să îți depășești limitele – și când nu mai poți, tot mai poți puțin 🙂
- Sportul oferă fericire și energie
Dacă vrei să slăbești, mișcă-te! Dacă vrei să debordezi de fericire, mișcă-te! Dacă vrei să fii mai bun, mișcă-te! Dacă vrei….mișcă-te! Încearcă să găsești un sport care îți place și practică-l în mod regulat. Te vei surprinde și-ți vei mulțumi în fiecare zi! 🙂 Dă-i corpului tău combustibilul cel mai bun pentru ziua de mâine și anii ce urmează. Asta-ți stă în putere!
*Image by WOKANDAPIX from Pixabay