Farmecul Cretan

Mergi în Creta cu un bagaj și te întorci cu două – ăla inițial și altul emoțional. Mare atenție, nu cumva să ți se strecoare o pisică sau un pisoi printre cele două bagaje.

Am descoperit aerul Greciei în urmă cu un an. După cum bine știți, am trecut prin anul statului în casă, iar eu am decis să testez Grecia, Zakintos, imediat cum s-au liniștit apele. Merită să pui această locație pe listă, dar pe mine nu m-a convins. Pe de altă parte, vinovat poate să fie și sezonul – August – caracterizat prin aglomerație și căldura insuportabilă.

Despre Creta am alte povești, iar unele m-au convins că Grecia are altă energie, are farmec. Contează să știi ce vrei de la o vacanță, dar eu de această dată n-am prea știut. Bine am făcut, spontaneitatea poate să aducă o experiență de neuitat, în sensul bun. 🙂

Creta este încărcată de istorie și toate străduțele, toate centrele turistice pe care le vei vizita, îți vor stârni curiozitatea și o dorință nebună să continui călătoria. Fiind și cea mai mare insulă a Greciei, n-ai cum să o descoperi într-o săptămână. Chania, Heraklion, Lasithi și Rethimno sunt imposibil de străbătut în 7 zile. Așadar, i-ați timp și descoperă paradisul Cretan.

Pentru că dorința mea de a revedea Grecia nu era foarte mare, mă pregăteam să-mi iau un concediu de văicăreală și nemulțumiri. Deja știam că nu-mi va plăcea și n-am prea pierdut vremea cu palnificări pentru locurile ce se pot vizita, cazări și alte detalii. În mod normal, bifez de acasă punctele cele mai dorite, apoi dacă mai am vreme, iau și restul la pas. De această dată, regula a fost simplă și s-a bazat pe  – Ok, hai să vedem!

Cum am ajuns la aeroport, sentimentul ăla de ”not bad” m-a cuprins. Niki – o taximetristă roșcată de Škoda, o tipă simpatică în jurul a 40 de ani, cu o engleză destul de amuzantă, dar suficientă cât să ne explice lucruri importante despre Creta, cu unghiile roșii, o rochie albastră, dar lungă, tunsă scurt, foarte carismatică și puțin pusă pe agățat – a fost cea care ne-a întâmpinat. Sau, mai bine spus, noi am ales acest personaj.

E foarte simpatică și destul de sociabilă. Dacă ajungi în Chania, caut-o pe Niki. Când mă gândesc la Niki, îmi amintesc discursul legat de masca mea de protecție

Oh, lady…why this mask? What are you doing with your mask? Leave, leave the mask….Oh, lady…it’s your vacation..no mask, no mask!

Locație & Cazare

Kissamos sau Kastelli este un oraș situat în vestul insulei Creta. Felul în care se circulă în Chania este dezastruos. Haos, șoferi grăbiți, pietoni total lipsiți de atenție. În schimb, dacă vrei să folosești autobuzul, ai alternative, un autobuz „clasic ” – oprește în stațiile în care este solicitat sau autobuzul expres. Cel expres nu oprește decât în stațiile principale. Iar în stațiile mici, de unde se ia autobuzul, trebuie să faci cu mâna șoferului pentru a opri.

Am ales o cazare la voia întâmplării, dar s-a dovedit cea mai bună. Nu sunt genul All Inclusive și nu iau 5 stele decât în Africa, Asia, dar probabil când o să am un copil, părerea se va schimba.  Am ales Hotel Kissamos – Best place in town. Chiar și Niki a spus

This is the best choice

Camere mici, dacă ești cazat pe partea cu strada, iar zgomotul s-ar putea să fie un inconvenient, însă curățenia, proprietarii, piscina – compensează cu brio. Omul sfințește locul, iar la Hotel Kissamos am trăit din plin expresia asta. Cred că fiecare om percepe diferit locurile, experiențele, așadar, un singur lucru am de zis – când mă gândesc la oamenii pe care i-am cunoscut acolo, mi se umple sufletul de bucurie. Oricât de ciudat ar suna, știu exact ce o să fac în fiecare an, câteva zile. Îi voi vizita.

Printre primele interactiuni când am ajuns la hotel, avea să fie un elvețian tare simpatic, cu niște ochi mari, rotunzi, luminoși si cu o voce puternică, extrem de energică și optimistă. Părul alb, până la umeri, contura un om desprins din povești. Unul dintre proprietarii acestui hotel, cel care ne-a și făcut cazarea, ne-a surprins din prima zi până-n ultima. Ne-a întâmpinat cu o bere din partea lui și cu multe povești, și ne-a decazat cu o masă copioasă, cu și mai multe pahare de vin, și cu voie bună.

M-am simțit atât de în largul meu vacanța asta, am râs mult, am băut câteva sticle de vin și raki, am mâncat salată și i-am cunoscut pe acești oamenii minunați, care mi-au oferit unul dintre cele mai frumoase momente din viața mea. Am să vorbesc mult despre Creta și despre aceste personaje care ne-au dat din energia lor, suficient cât să desenăm în hardul nostru emoțional, cele mai vii și bucuroase imagini. Cea mai bună lecție cu care am plecat de acolo – dacă faci pe cineva să zâmbească, ai făcut tot ce puteai mai bine. Ai salvat o zi din viața acelui om.

Ce să vizitezi?

Ai multe de văzut, dar s-ar putea să nu te atragă toate. De exemplu, superficialitatea acestei mici escapade, m-a dus la Balos. În căutarile mele pe internet, descrierea suna ca fiind ceva nemaivăzut – paradis, apă turcoaz…eh! La pomul lăudat să nu te duci cu sacul. Pentru mine, Balos este doar o experiență! Cam atât! Deși nu mai era chiar vârf de sezon, a fost extrem de aglomerat, cald și plictisitor. Teribil de plictisitor!

Mi-a plăcut foarte tare Falasarna – apa curată, valuri, distracție pe apă, taverne. Plajă cu nisip, iar traseul este ca peste tot în zonă – străzi mici, mașini vechi și mici sau scutere, dar savoarea era dată de urcatul și coborâtul muntelui.

Chania – o, da! Străduțe mici, pietroase, flori peste tot – stânga, dreapta, jos, sus. Terase peste terase, magazine de suvenire, toate erau comasate în locuri strâmte. Dacă ajungi în Chania, merită să vezi The Old Town, un loc care adună europeni, africani, asiatici, pisici, cai și căței.

Oferă-i Cretei timpul tău, îți va da experiențe de neuitat. De data asta am fost norocoasă și  mă bucur că am ajuns să savurez mici fragmente din farmecul cretan. A fost totul atât de aranjat, atât de intens și atât de gustos. Când mă gândesc la Creta, retrăiesc serile în care ascultam muzica sau zgomotul din centru, povestea repetată a sârbului care ne întâmpina la cină, gustul desertului cu brânză de capră și miere, tăria rakiului grecesc și imaginea cu cele 9999 de pisici. Dar Creta m-a cucerit cu omenii ăștia care, n-ai spune, dar m-au lăsat fără cuvinte – pe bune! Yamas! 😀