Bucuria se află în momentele cele mai obișnuite ale vieții. Riscăm să n-o trăim, atunci când alergăm după lucrurile ieșite din comun. Cultura nemulțumirii ne induce teama că trăim o viață obișnuită, banală; în schimb, atunci când vorbești cu cineva care a suferit o mare pierdere, realizezi că lucrurile cele mai de preț sunt altele. (Brené Brown – Curajul de a fi vulnerabil)
Luând în considerare toată nebunia prin care trecem, tot caut lucruri și acțiuni pe care să mă concentrez și care să-mi aducă o stare de bine. Evident, nu toți se bucură, evident că nervii ne sunt puși la încercare, dar trecem și peste asta. 🙂 În tot optimismul ăsta al meu, mi-am făcut o listă cu câteva lucruri care m-ar fi ajutat cândva să elimin întrebările inutile ce mă bântuiau printr-un timp.
Concentrează-te pe ceea te face fericit
În momentele astea în care oamenii nu se mai întâlnesc, în care relațiile se prăbușesc, în care se pierd vieți, cred că cel mai bun exercițiu este să te concentrezi pe ceea ce îți aduce energie bună și nu te lasă să cazi în gânduri. Mănâncă, dansează, ascultă muzică, joacă-te, visează, muncește.
Nimănui nu-i pasă de visele tale, doar ție
Mulți ar zice să lași visele, eu aș zice să nu le lași niciodată! Când ai renunțat să visezi, ai renunțat să-ți proiectezi, iar proiecția lucrurilor dorite este primul pas în a le da viață.
Cunoaște oameni și leagă relații noi
Tot cu pandemia am treabă, pentru că am ratat și locuri frumoase, și oameni faini. Ultima dată când am plecat din țară a fost cu ceva proiecte și des, parcă se știa că 2020 mă va ține într-un singur loc, așa că 2019 mi-a dat câteva momente de energie din care încă mă bucur și anul ăsta. În toate călătoriile mele (nu multe) am cunoscut cel puțin un om fain, un om care mi-a spus o poveste gratis, un om care mi-a oferit un zâmbet, un om care mi-a alocat 5 minute din viața lui fără să ceară ceva la schimb, un om care și azi îmi e prieten și cu care povestesc câteodată de simt că-mi va lua foc telefonul.
Prietenii sunt relativi
Când am văzut fraza asta pe un blog, am zis „ce ai mă? Prietenii sunt pentru totdeauna”…Acum râd și eu la asta, nimeni nu e pentru totdeauna sau doar al tău. Dar nu e rău, unii pleacă, alții vin.
Ascultă mult, vorbește puțin
Din fire sunt extrem de vorbăreață, dar tot 2019 mi-a adus o experiență care m-a dat bine de pământ. Deși, baza acestei experiențe a fost o frustrate, rezultatul a fost excelent. Am învățat să ascult mai mult, și am fost surpinsă de sfaturile și poveștile primite de la cei din jurul meu.
Nu lua de bun tot ce ți se zice, filtrează și alege doar ceea ce te pune în avantaj
Părerile, ideile, banii, victimizarea, lăudarea etc – te vei lovi de toate și le vei trăi poate și mai tare. Tranșarea unora poate să te doboare sau nu, vorba dulce a altora te poate lăsa indiferent sau nu…Alege doar ceea ce ți se potrivește. 🙂
Elimină frica și pulsează pe creativitate
Frica este frâna, iar creativitatea este accelerația. Cred că e bună o doză de frică, dar mai bună e o dublă doză de creativitate.
Aleargă după succes, dar nu fă un scop din asta
Succesul e relativ și goana după el s-ar putea să te ducă pe străzi foarte încurcate. Fiecare îl percepe diferit și îl îmbrățișează în stil propriu. Definește succesul tău și vezi dacă merită timp și efort
Pune preț pe tine
Când zic asta mă simt ca un psiholog, dar nu sunt și nici n-am vreo chemare în directia asta. Însă, mi-am dat seama că cel mai de bază partener al tău ești TU. Te naști singur, treci prin lucruri bune și rele – singur (sentimental și mental ești doar tu acolo, nu tu & toată lumea), mori singur. Concluzia? Ești cel mai important om din viața ta!
Fă mișcare
Să faci sport e cel mai bun lucru din univers. 🙂 Păcat ca tendința de renunțare apare câteodată. Apar acele scuze stupide pe care și tu le crezi, dar ca să dansezi 20 min e terapie și e gratis. 🙂 Sportul mă obosește ca naiba, dar dupa ce l-am terminat simt că aș putea muta munți.
Nu te lăsa intimidat de regulile societății
De cele mai multe ori, societatea are niște reguli nescrise, iar unele sunt foarte nesănătoase. Una dintre aceste reguli este: dacă ai un copil, acceptă-ti partenerul/partenera așa cum este (clar, mă refer la lucrurile alea urâte), trebuie să faci sacrificii, pentru copil…. Regula asta mi se pare că ar trebui „rescrisă” și ar suna așa: Fă din copilul tău un nefericit și ai șanse foarte mari să-i oferi societății un adult incapabil să gândească, să fie fericit, să iubească!
Fii fericit, e gratis
Ador iarna și habar nu am de ce! E singura perioadă în care nu-mi place soarele, mi-ar plăcea zăpada și mai mult. Nu am o explicație la fericirea asta interioară, iar din exterior arăt ca o nebună, dar nu-mi displace. Îmi amintesc, un domn la vreo 30 – 35 de ani, își plimba câinele în parc. Era, undeva, dupa ora 16:00 și a început să fulguie, iar eu atât am zis „woww”. Omul, deloc ieșit din comun, se uită la mine și zice„e un fulg de nea, ce e așa wow?” Nici măcar nefericirea lui sau gândul că m-ar fi putut considera nebună la propriu, nu m-a intimidat, i-am zâmbit și mi-am văzut de drum. Chiar așa? Nu e nimic ieșit din comun, dar e gratis și e sănătos să fii fericit! 🙂 Și asta nu-mi și nu-ți poate lua nimeni.
sursa poza @https://unsplash.com/