Îndrăznește, greșește, învață!

De când ești mic ți se bagă în cap ideea asta de prefecțiune, dar nimeni nu îți spune că perfecțiunea nu înseamnă să nu greșești. Am ajuns la concluzia că perfecțiunea mi-a trezit frică, m-a îndemnat să stau în carapacea mea, să încerc să pregătesc mediul în care mă aflu. Într-un fel e bine să știi că ești mereu pregătit și să nu ai surprize neplăcute,  în alt fel e foarte rău, pentru că nu poți evolua dacă nu explorezi și alte zone. Cea mai bună experiență o trăiesc de când lucrez cu străinii. Altă cultură, alt vibe, alte abordări și, da, altă limbă. Nimic nu e la fel, azi sunt foarte fericiți, mâine sunt foarte nefericiți si au cu totul și cu totul altă abordare.

Ideea este că ori de câte ori am încercat să fiu perfectă, lucrurile nu au mers ca pe roate, iar cu ei este foarte greu să definești perfecțiunea. Țin minte că un colaborator mi-a zis că atât timp cât nu iau decizii de viață și moarte, pot să îi fac estimări mai puțin reale, oricum le vom reevalua împreună.

Cumva, principiul ăsta de a nu da greș, de a atinge perfecțiunea nu este mereu cel mai productiv lucru. Un exemplu personal: dacă  implementez un design, e simplu, depășesc estimarea cu 2 – 8h (dacă intervin alți factori), dacă fac ceva „după gustul meu”, se prea poate să pierd timp, mult timp, pentru că tot vreau să-l fac perfect. Și, cine definește perfecțiunea aici? Clientul! Iar timpul meu investit s-ar putea să fie doar – timp pierdut!

Chit că lucrez de o bună vreme cu tot felul de oameni și proiecte, abia de 1 an – 1 an și ceva am realizat că nu e în regulă să vreau atât de multă perfecțiune, că nu este sănătos. Fie că am vrut, fie că nu, tot am ieșit din zona de confort, iar dacă lucrurile nu funcționau ca pe lista mea, mă criticam și sabotam într-un mare fel.

Tot citind despre coaching și despre tot felul de metodologii care să mă ajute să îmbunătățesc abordarea față de profesia mea, mi-am dat seama că e în regulă să greșesc și că greșeala = încercare => succes || învățare. A greși nu înseamnă a eșua!  🙂 Pentru tine ce înseamnă perfecțiunea? Și cum reacționezi când greșești?